Skip to main content

‘Djasi ba’, ‘nnaaaaaahh’... Djasi wat?

Reisverslag 13 26-07-2019

De groep heeft weer een nieuw weekend in het vooruitzicht. Nog 8 dagen voordat ze weer in het mooie Zuidlaren zullen verschijnen. En hoewel de tijd voor de meeste thuisblijvers niet snel genoeg kan gaan, zal de tijd voor de meeste jongeren voorbij vliegen! De ervaringen blijven aanwaaien en de belevenissen blijven zich opstapelen. Terwijl de deelnemers blijven genieten.
Zo werd gister, na de verjaardag van Helma, Suzanne en David, ook Sharons verjaardag gevierd. Daar kwam een heleboel luxe bij te pas want als verrassing voor Sharon kregen alle deelnemers een glaasje Fanta. Een echte tractatie na al dat gezuiverde water.

Gijs, Yara, Lyan en Mirthe kregen daarnaast ook nog de eer om de burgermeester te bezoeken. Daarbij wordt door hen beschreven dat het kantoor van de burgemeester uit groot comfort en veel gemak bestaat. Het kantoor beschikt namelijk over zowel leren stoelen als airco en wifi. Faciliteiten die voor de deelnemers inmiddels misschien als ongebruikelijke luxe worden gezien?!
Voor de andere deelnemers waren de faciliteiten iets verder te zoeken. Beide latrines zaten namelijk vol. Dat betekende voor een aantal deelnemers dat ze de schep moesten oppakken om twee nieuwe toiletten te bouwen, gaten te graven. Wederom geholpen door de lokale bevolking.

En terwijl die deelnemers nog even druk aan de slag waren was Jan druk aan het oefenen met zijn talenkennis. Jan heeft namelijk de lokale begroeting mogen leren. Deze wilde hij graag met jullie delen. Volgens Jan spreken we de begroeting uit als volgt: ‘Djasi ba’. Als antwoord hierop geef je dan: ‘nnaaaaahhh’. Klinkt simpel zat toch? Allemaal even drie keer oefenen, kunnen we de deelnemers bij thuiskomst op zijn Ghanees begroeten. Klik vooral even op het geluidsfragment hieronder, want we willen natuurlijk niet voor gek staan en het verkeerd uitspreken. 

‘Djasi ba’, ‘nnaaaaaahh’ 

Een heleboel gaande, want de avond was nog lang niet voorbij. Er was namelijk een spelavond. De spelavond bestond uit een duel tussen twee groepen die allerlei wedstrijdjes moesten doen (op Ghanese manier). Wedstrijdjes water dragen op je hoofd, kaartenhuizen bouwen, Bijbe boeken opnoemen en zagen met de tanden naar je toe. De eindstand? 8-7. Voor wie? Dat wordt nog even spannend gehouden…
Verder is gisteren kleding gemaakt die zaterdag wordt gebruikt tijdens een modeshow. Maar daarover zaterdag meer.
Vanavond staat er nog zo’n druk programma op de planning. Kars geeft namelijk een avondcollege over Afrikaanse filosofie en de bijbehorende term: ubuntu. De ubuntu-filosofie leert dat een mens een mens is, omdat er anderen zijn. Ik ben, omdat wij zijn. Volgens deze filosofie ben je in je eentje nergens, of beter: je bent een mens dankzij anderen. Mensen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, iets dat we in het Westen nog weleens vergeten. Wij zijn benieuwd naar wat de jongeren hieruit halen en wat ze ervan meenemen naar Nederland. 

Maar naast Kars nemen ook David en Gijs leiding in het avondprogramma. Een Bijbels programma. Daar horen we morgen hopelijk meer over. En anders hoeven we immers nog maar 8 dagen te wachten om het van hun zelf te horen.

sumniboma nr2 ghana world servants anloo zuidlaren 032Een nagekomen foto: Tjalling, Lyan, Sander, Yara en Sharon vertellen over hygiëne voordat de voetbalwedstrijd begint.

Tot morgen!