Skip to main content

Oplevering, afscheid en veel foto's én video's

Ga er maar even lekker voor zitten! Een uitgebreide update met veel foto's én video's. 

Reisverslag 18 | 31-07-2019

Gisteren een mooi afscheid gehad met heel veel toespraken en veel dankbaarheid. Jan is tot chief geïnstalleerd en Helma tot Queens Mother. Grote eer! Met de passende gewaden,  de  tassen komen weer overvol mee terug . Ook nog 3 schapen en 2 kippen gekregen.  Die  zijn afgelopen nacht bereid en zijn als spareribs mee de bus in gegaan.
Namens de groep zijn de "Handen'  van Hommo ook overhandigt. Mirjam heeft uitgelegd waar de handen voor staan. Erg veel dank namens de bevolking.


sumniboma nr2 ghana world servants anloo zuidlaren 052Overhandiging van de 'Handen' door Mirjam 

De groep is vanmorgen om 7u30 vertrokken uit Sumniboma nr. 2 en zijn inmiddels aangekomen in het Mole park. sumniboma nr2 ghana world servants anloo zuidlaren 049Vanmorgen vroeg om 7u30 in de bus

Onderweg in de bus naar het Mole park

Mole National Park
Het Mole National Park in het noorden van Ghana is het grootste natuurreservaat van het land en één van de populairste safariplekken. Glooiend, met hier en daar een wat steilere helling. Net te nat om een echte savanne te zijn, veel droger dan de tropische zuidkust van Ghana. Dé plek in het West-Afrikaanse land voor een safaritour.

Op het moment van schrijven van dit reisverslag gaat de groep bijna beginnen aan de safari.
Mole beslaat een gebied van bijna 5000 vierkante kilometer. Het park ontstond in 1958, en in 1971 werd het officieel als nationaal park aangemerkt.
Het park ligt ten westen van provinciehoofdstad Tamale. Niet ver van het oudste islamitische bouwwerk van Ghana: de veertiende eeuwse Larabango moskee.

Savanne
Het grote voordeel van het savannelandschap in Mole is dat er relatief weinig begroeiing is waarachter dieren zich kunnen verschuilen. Alleen langs de rivieren en waterstroompjes doemen plukjes bos op. Bovendien is het gebied zacht glooiend. De groep heeft een weids uitzicht. In het park komen verschillende soorten dieren voor, al zul je waarschijnlijk niet de volledige Big Five tegenkomen. Nijlpaarden, buffels, waterzwijnen, antilopen, apen en als je geluk hebt hyena's, leeuwen en luipaarden leven er. Deze laatste drie komen echter zeer weinig voor in het park. Olifanten daarentegen zijn er in grote getale te vinden. De olifantenpopulatie is namelijk zeer dicht in het Mole, er leven zo'n 600 olifanten. Ook staan ze er om bekend dat ze zeer vaak rondom de weg te vinden zijn. Ze lijken echt te poseren voor de foto.

Mole hotel
De groep verblijft vanacht in het Mole hotel. Een doorsnee hotel met lekker eten, goede bedden, airconditioning en een douche! Al lezen wij in de recenties op internet dat je het water uit de douche er zelf meestal bij moet bedenken. Mocht de douche niet werken, dan zal de groep ongetwijfeld een duik nemen in het zwembad bij het hotel.
Het hotel heeft vanaf het kamer terras een schitterend uitzicht op een plas waar geregeld  drinkende olifanten en andere diersoorten zijn te zien.  
Wij kijken uit naar de mooie plaatjes die gemaakt zullen gaan worden.

Foto en video verslag
Vanochtend kregen we -dankzij de goede verbinding- een hoop foto's én filmpjes binnen. Veel kijkplezier. 
De grootformaat foto's zijn weer in het fotoalbum te vinden.

Volksliederen gezongen bij de overdracht

sumniboma nr2 ghana world servants anloo zuidlaren 045Groepsfoto voor de lerarenwoningen

sumniboma nr2 ghana world servants anloo zuidlaren 046Logo op de woningen

sumniboma nr2 ghana world servants anloo zuidlaren 051De 'oude' lerarenwoningen

sumniboma nr2 ghana world servants anloo zuidlaren 050En de 'nieuwe' lerarenwoningen

sumniboma nr2 ghana world servants anloo zuidlaren 048Jan's nagellak studio

sumniboma nr2 ghana world servants anloo zuidlaren 053Toespraak door bouwleiders Jaap en Thomas

sumniboma nr2 ghana world servants anloo zuidlaren 054Gwen krijgt een 'nieuwe look' aangemeten

sumniboma nr2 ghana world servants anloo zuidlaren 055Emma, Gijs, Jan en Tjalling in hun nieuwe outfit

Kerkdienst in Ghana

Beetje regen in Ghana

sumniboma nr2 ghana world servants anloo zuidlaren 047De groeten aan iedereen!