Regen, lekker eten en een cadeau ontvangen

Vandaag is wederom een extra feestelijke dag in Sumniboma! Suzanne viert haar 17e verjaardag. Ook vanuit NL, van harte gefeliciteerd. De kaart die meegeven is vanuit NL heeft Suzanne vanmorgen tijdens het ontbijt gekregen.

sumniboma nr2 ghana world servants anloo zuidlaren 010De kaart uit Nederland is aangekomen. Suzanne viert haar verjaardag in Ghana.

Reisverslag 7 - 19-07-2019

Gistermiddag heeft de groep aan  het eind van de middag een flink plens regen gehad. Zouden ze daar gebruik van hebben gemaakt om onder de golfplaten daken een frisse douche te nemen?
Door de regenbui is het avondprogramma met dans en muziek verplaatst naar vanavond.

Het is warm  27 ℃ en de luchtvochtigheid is 77%. De groep past het tempo aan een neemt voldoende pauzes tussendoor, waarbij veel gedronken wordt. Ondanks de warmte verloopt de bouw nog steeds voorspoedig. Onderstaande foto laat zien dat de muren al bijna op hoogte zijn. Wat opvalt; er staan meer locals op de foto dan Servants, of is dit toeval?

sumniboma nr2 ghana world servants anloo zuidlaren 012De bouw verloopt voorspoedig

Was de voeding tijdens de Zambia reis nog kip met rijst en rijst met kip, in Ghana wordt er veelzijdig en lekker gegeten! Wij zijn benieuwd naar de foto's.

Over eten gesproken.
De lokale bevolking is zo blij met de harde werkers uit Nederland, dat de groep een geit cadeau heeft gekregen. Vanuit het Zambia project weten we dat er op een gegeven moment een ceremonie zal worden gehouden rondom de geit. In Zambia heeft de geit het toen niet overleefd! Wij kunnen ons nog herinneren dat bij de ceremonie in Zambia niet alle Servants aanwezig waren…
Zijn wij benieuwd naar de verhalen?


sumniboma nr2 ghana world servants anloo zuidlaren 009De geit die nog geen weet heeft van wat gaat komen

Tot slot nog een leuk wetenswaardigheidje, de naam Sumniboma;  de zover afgelegen plaats waar alleen mensen die van je houden de moeite nemen om naar toe te komen. Sumniboma nr. 2 ligt in het East Mamprusi-district, één van de 20 districten in het noorden van Ghana. Het is een uitgestrekt dorp waar veel verschillende families wonen. Deze families wonen dicht bij elkaar en werken gezamenlijk op de akkers rondom de woningen. Voorzieningen zoals stromend water en riolering hoef je niet te verwachten. Elektriciteit wordt opgewekt door een aggregaat. sumniboma nr2 ghana world servants anloo zuidlaren 011Groetjes aan iedereen

Grootformaat foto's zijn weer te vinden in het Fotoalbum.

 

De bouw verloopt zeer voorspoedig

Vandaag is een extra feestelijke dag: Ingrid is jarig, ook vanuit Nederland, van harte gefeliciteerd. Er zal door de kok Monica ongetwijfeld een lekkere taart zijn gemaakt.
En in Nederland is de vader van Nienke jarig. 
Vanuit Ghana -namens de gehele groep- van harte gefeliciteerd! Zie de laatste foto in dit verslag.


Reisverslag 6 - 18-07-2019

De groep maakt het goed! Vandaag  staat een nieuwe bouwdag op de planning. Gisteren was een bijzonder warme dag met veel zon. Er is flink gedronken door iedereen. Vandaag is het wat bewolkter, dat geeft wat meer verkoeling. Met de bouw van de lerarenwoningen gaat het zeer voorspoedig. Na 1.5 dag al 4 stenen hoog. Het zijn dan ook niet de bakstenen die wij gewend zijn in Nederland. 
Op een van de foto's in vorige reisverslagen zijn de stenen te zien, grote jongens. Ook gisteren is er weer erg goed meegeholpen door de lokale bevolking.

Vandaag zijn Mirjam, Emma, Annemijn en Jan naar een lokale markt geweest. Ze hebben stoffen gekocht. Er wordt vermeld dat daar mooie kleding van gemaakt gaat worden.

Vanavond is er een avondprogramma met de lokale bevolking met muziek, dans en gesprekken. Stephen, de projectleider van World Servants in Ghana heeft samen met Kars een leuk programma voorbereid over de verschillen in cultuur, opvoeding en samen leven… Wij zijn benieuwd naar de foto's en verhalen.

We hebben een aantal mooie foto's ontvangen uit Ghana, veel kijkplezier!
De grootformaat foto's zijn weer te vinden in het Fotoalbum

sumniboma nr2 ghana world servants anloo zuidlaren 001Slaapvertrek

sumniboma nr2 ghana world servants anloo zuidlaren 002Kinderwerk wordt goed bezocht

sumniboma nr2 ghana world servants anloo zuidlaren 004Douche Opfris gelegenheid

sumniboma nr2 ghana world servants anloo zuidlaren 005Monica in haar keuken

sumniboma nr2 ghana world servants anloo zuidlaren 006Toiletgebouw, op de foto is Jelijn nog net zichtbaar

sumniboma nr2 ghana world servants anloo zuidlaren 007Stoffen kopen op de lokale markt

sumniboma nr2 ghana world servants anloo zuidlaren 008De vader van Nienke is vandaag jarig, van harte gefeliciteerd vanuit Ghana