Skip to main content

Reisverslag deel 11 - De hoogte in

Reisverslag deel 11 | Dag 11 – De hoogte in

reisverslag world servants anloo zuidlarenAlweer de tweede dag na een fantastisch weekend en alweer over de helft van het project. Nog een dikke week en dan hopen we de groep weer te verwelkomen in Zuidlaren.

Zondagavond was de groep laat terug in El Torno. Wat nog wel leuk is om te vertellen is dat ze in Samaipata een geweldige sterrenhemel hebben gezien. Daar hebben ze erg van genoten en zullen ze ook niet snel vergeten.

De dag begon vandaag weer vroeg met een goede morgen gesprek over rijk zijn. Ongeveer 60% van de bevolking in Bolivia leeft in armoede, Bolivia is het armste land van Zuid-Amerika. Veel inwoners zijn van het platteland verhuisd naar de grote steden en daarom tellen de grote steden nu meer dan 1 miljoen inwoners waardoor het aantal sloppenwijken erg is toegenomen. Je zal je dus voor kunnen stellen dat het best confronterend kan zijn om te zien hoe groot de contrasten zijn tussen hoe goed wij het hebben in Nederland en hoe arm de Boliviaanse bevolking is. Door hier met elkaar over te praten is het wellicht gemakkelijker om de grote contrasten tegemoet te treden.

Vandaag staan er vijf groepen klaar op de bouw plaats; de groep van Kars, Gerjan, Pieter, Wilma en Joanne. Met z’n allen hebben ze (jawel, schrik niet) al werk verzet voor twee maanden! Wat een harde werkers zijn het. Ze gaan dus inmiddels ook al de hoogte in, Sander moet inmiddels gebruik maken van een stijger om verder te kunnen bouwen aan de muren, Daniel kan het nog even zonder doen. :-) Er staan ook al veel binnenmuren en er is veel zand gekomen om daarmee de fundering op te vullen. Gisterochtend heeft de staf van de bouw een gesprek gehad met de partnerorganisatie POM. Programa Orientacion Moral (POM) is een landelijk werkende organisatie op het gebied van burgerschapsontwikkeling waar World Servants mee samenwerkt. POM maakt lesmateriaal en verzorgt trainingen voor leerkrachten en ouders om christelijke normen en waarden in het dagelijks leven te bevorderen, om maatschappelijke problemen aan te pakken. Doel van het programma dat World Servants ondersteunt, is het verbeteren van het onderwijs in tien gemeenschappen in het zuidwestelijk deel van de provincie Santa Cruz.

Wat gaan de andere groepen vandaag ondernemen? De groep van Mirjam gaat vandaag oogsten en ook naar het seniorencentrum in El Torno. Zullen ze in het seniorencentrum de handen van Hommo Folkerts al een mooi plekje hebben gegeven? Op onderstaande foto vindt de overdracht plaats. Klik op de foto voor een groot formaat.

liefde-overwint-alles-senioren-centrum-el-torno-world-servants-anloo-zuidlaren-klein


De groep van Herman zorgt dat er vanavond een gezonde maaltijd op tafel staat, waarvoor ze ook eerst naar de markt zullen gaan om inkopen te doen. Wat zal het vandaag worden? Aardappelen? Rijst? Salade? Het zal vast goed smaken na een dag hard werken.

De groep van Jan gaat ook oogsten en naar het seniorencentrum in El Torno. Wat ze gaan oogsten kunnen we jullie helaas niet vertellen, maar daar volgen vast mooie verhalen over bij thuiskomst! 

Naast het bouwen gaat de groep van Wilma ook nog wat leuks ondernemen met de kinderen, het is inmiddels al een grote groep die naar de activiteiten komen. Maar liefst 30 kinderen die het geweldig vinden wat onze groep elke dag organiseert. De groep van Pieter gaat nog wat cultuur snuiven na het bouwen.

Wat een druk en vooral ook leuk programma! Vanuit Nederland leven en bouwen we met ze mee in Bolivia!