Skip to main content

Reisverslag deel 12 - Typisch Hollands!

Reisverslag deel 12 | Dag 12 – Typisch Hollands!

reisverslag world servants anloo zuidlarenIn Nederland zijn we wel wat gewend als het gaat om weerveranderingen. Zo is het over de 30° graden en zo hebben we weer een paar dagen regen en herfstachtige taferelen.

Onze groep heeft gisteren typisch Hollands weer over zich heen gekregen! Er wordt gemeld: Veel, heel veel regen is hier gevallen. De rivier (Río Piraí) die hier langs het dorp loopt is een omgetoverd in een woest stromende en kolkende rivier. De bouwactiviteiten moesten helaas worden gestaakt en iedereen is aan het chillen of wat slapen en spelletjes worden gespeeld. Helaas hebben de meesten van de groep geen winterkleren in de tas of koffer gestopt… dat maakt dat er creatieve oplossingen worden verzonnen. Wat die oplossingen zijn en hoe dat eruit ziet, we moeten het even afwachten! De Servants die niet liggen te slapen hebben zich verzameld onder een groot afdak waar ook al kleine stroompjes van regen onderdoor begonnen te lopen. De weersverwachting gaf aan dat er gisteren maar liefst 55mm regen werd verwacht in El torno! Aan de berichtgeving is af te lezen dat dit wel is gehaald of dat er zelfs meer regen is gevallen.

De rivier Río Piraí
De rivier Pirai is een Boliviaanse Amazone-rivier, een zijrivier van de rivier de Yapacani, dat deel uitmaakt van de benedenloop van de Rio Grande vormt. De rivier stroomt langs het departement Santa Cruz en langs de westzijde van El Torno. De lengte is zo'n 457 km en een Stroomgebied van 15.249 km². De rivier is ook een belangrijk toeristische attractie, in de zomer komt de bevolking er in baden omdat de temperaturen dan tot grote hoogte stijgen, de rivier geeft dan verkoeling. Tijdens de periodes dat de rivier buiten zijn overs treed is deze erg gevaarlijk.

Río-Piraí-el-torno-bolivia-world-servants-anloo-zuidlaren
Río Piraí rivier


Hoe zit het met het klimaat in Bolivia?
Bolivia ligt in het midden van Zuid-Amerika. Het noorden ligt in het Amazonegebied en het klimaat is tropisch. Het regenseizoen loopt grofweg van november tot april. Dit is ook de warmste periode. Het zuidoosten, richting Paraguay, is droog en warm. Het overige deel van Bolivia ligt in het Andesgebergte. Het is moeilijk om dit gebied klimatologisch in te delen. Hoe hoger, hoe kouder is misschien wel de beste beschrijving: tot 800 meter is het klimaat tropisch, van 800 tot 1800 meter is het klimaat gematigd en daarboven is het koud. In de hoofdstad La Paz (3658 meter) is het in januari overdag 10 °C en in juli 7°C. Voor vandaag is de weersverwachting: Miniumtemperatuur 11° - Maximum temperatuur 19°, neerslagkans 75% en verwachte neerslag 4,5 mm. 

Tot zover alle Ins & Outs wat betreft het weer en hoe de groep daarmee is omgegaan. Morgen belooft weer een mooie dag te worden in El Torno met maar liefst 2 jarigen. Inge en Thomas V vieren hun verjaardag. De felicitaties voor beiden kunnen worden doorgegeven via 'Feliciteer Inge en Thomas'