Skip to main content

Reisverslag

Zambia 2012

Zambia reis 2012


"Tijdens het project wordt er elke week een column geplaatst in de Oostermoer Noordenveld. Deze column zullen wij ook elke week doorplaatsen op onze website. Hieronder volgt deel 1"

Zondag 5 augustus

In de prachtige oude Dorpskerk in Zuidlaren staat de kerkdienst in het teken van het afscheid van de groep. Nog 2 dagen te gaan, dan zal de reis echt beginnen. De kerkdienst start om 10 uur maar iedereen is ruim vantevoren aanwezig. Dat is maar goed ook, want het is vol: bomvol! Mooi om te zien hoeveel betrokkenheid er is van ouders, familie en gemeenteleden die allemaal het afgelopen jaar meegeleefd hebben. De kinderen hebben een enorm grote mooie taart gemaakt, die na de dienst met veel plezier in meer dan 100 stukken wordt verdeeld. Dominee Robert Jan ten Have geeft de groep nog een paaskaars mee, die het afgelopen jaar brandde tijdens de tienerdiensten. Een mooi symbool die de verbondenheid goed aangeeft. ’s Avonds gaat een groot deel van de groep uit eten , en worden de laatste praktische zaken doorgenomen. Heeft iedereen een klamboe om de nachten goed door te komen? Is er nog ruimte in de nu al overvolle tassen om nog voetballen mee te nemen. Want een wedstrijd met de kinderen in Boyole en de Zuidlaarder jongeren staat zeker op het programma. Nog 2 nachten de kans om heerlijk in een warm eigen bed te liggen. Daarna drie weken lang proberen te rusten op banken in een bus, in of naast vliegtuigstoelen of op de harde betonnen ondergrond van de speciaal ingerichte slaapruimte in Boyole.

Maandag 6 augustus
In elke winkel in Zuidlaren was maandag wel een World Servant te vinden, om op het laatste moment nog wat te kopen. Borden en bestek bij de Hema, pakjes soep en bouillon bij de supermarkten. Genoeg tandpasta en toiletartikelen. Bijzonder populair is de deodorant. Maar goed ook, want de komende weken zal de groep elkaar nog beter leren kennen en ruiken. Ook zonnebrand in de hoogste factor is geen luxe. De weersverwachtingen in Boyole zijn uitstekend. Ieder dag volle zon met temperaturen overdag van 30 graden. Heerlijk vakantieweer, maar het zal wat anders zijn om dagelijks te moeten bouwen of om samen met de 500 kinderen in het dorp spelletjes en activiteiten te gaan organiseren. Ook in Boyole zijn de Afrikaanse mensen vast al bezig met de voorbereidingen voor de ontvangst van de groep. De verwachting is dat de groep woensdagavond of donderdagmorgen aan zal komen. De ervaring van andere groepen die een soortgelijke reis maakten is dat de ontvangst zeer hartelijk is, met veel mooi geklede mannen en vrouwen, veel dans en muziek. Ook de laatste stenen die nodig zijn voor het bouwen zullen nu onder de Afrikaanse zon liggen te bakken. Geen groothandel die de stenen komt brengen, maar zelf gebakken stenen, waar de Afrikaanse bevolking al weken mee bezig is! Vanaf dinsdag zal het 3 weken echt allemaal anders worden!

Dinsdag 7 augustus
Sommige Servants hebben goed geslapen, anderen niet. Om half tien verzamelt de groep zich met alle bagage en tassen op het kerkplein aan de Stationsweg. Alles wordt voor de zekerheid nog eens gewogen. Dick Stubbe coördineert de logistiek en ook deze laatste checks en controles vinden met goede discipline plaats. Zijn alle paspoorten en tickets aanwezig? De spanning is voelbaar, maar de sfeer is tegelijkertijd enthousiast en vol verwachting. Ook voor alle thuisblijvers een bijzonder moment, want 3 weken “middle of nowhere “is niet iets wat je partner, broer zus, zoon of dochter iedere dag doet. Tegen een uur of 11 wordt de groep toegesproken door de bekendste Zuidlaarder reiziger : Berend Botje vertelt aan de hand van zijn eigen ervaringen als reiziger en geeft tips en goede wensen mee aan de groep. Hij overhandigt de groep de vlag van Zuidlaren, die de komende weken mag wapperen onder Afrikaanse zon! Het groen, rood en geel passen trouwens mooi bij de Zambiaanse vlag. Namens alle thuisblijvers wenst Jan Homans iedereen een geweldige en een behouden reis. Om 11 uur arriveert de bus en een kwartier later gaat de bus volgepakt en beladen op naar Brussel, vanwaar het vliegtuig naar Afrika zal gaan. Afscheid nemen gebeurt met een lach en een traan. Het zal een spannende en avontuurlijke tijd zijn, die we zo goed mogelijk vanuit Zambia en in Zuidlaren dagelijks zullen volgen. Na een ruim jaar van voorbereidingen, acties en groepsvorming is het nu dan echt begonnen. Een reis om nooit te vergeten en die nu al nieuwsgierig maken naar de verhalen bij thuiskomst! 

"Tijdens het project wordt er elke week een column geplaatst in de Oostermoer Noordenveld. Deze column zullen wij ook elke week doorplaatsen op onze website. Hieronder volgt deel 2"

Woensdag 8 augustus
Na het mooie afscheid op dinsdag in Zuidlaren, is woensdag een reisdag. Na 14 uur vliegen en wachten is de groep woensdagmiddag aangekomen in Lilongwe in Malawi. Jacco Arbeider is de grootste van het stel en voor hem is het te hopen dat hij stoel 6A, waar hij zo naar verlangde ook inderdaad heeft gekregen. Stel 6A schijnt in de meeste vliegtuigen de meest populaire stoel te zijn. Die middag gaat de reis per bus verder naar Kavinkhama in Malawi, waar een spontaan, maar wel noodzakelijk bezoek wordt gebracht aan een andere groep World Servants. De ontvangst is hartelijk en gezamenlijke wordt de maaltijd genuttigd. De eerste indrukken van Afrika en nu in “het echie” zien hoe een bouwproject er uit ziet geeft de groep een enorme boost aan energie. Ze willen zelf zo snel mogelijk zelf in Boyole aan de slag! 

Donderdag 9 augustus
Na een busreis van 350 kilometer en 7 uur uren door een bergachtig gebied met toppen van 1500 meter komt de groep aan op eindbestemming. Boyole ligt in het Noordoosten van Zambia. Een gebied dat zich kenmerkt door veel bush, het “echte Afrika” zoals we dat kennen van de televisie. Simon van Groningen is namens World Servants de hoofdleider van de groep: ”We hebben een geweldig warm ontvangst gehad en iedereen is enorm onder de indruk”. Kars Denkema heeft natuurlijk zijn gitaar mee en direct de eerste kennismaking met de kinderen leidt tot het samen zingen van liederen. Wat een feest moet dat zijn geweest! Om zeven uur is het donker, klamboes worden opgehangen en na een lange en indrukwekkende reis is iedereen toe aan wat meer nachtrust...

Vrijdag 10 augustus
Pieter Goelema is coördinator tijdens de bouw, samen met de lokale aannemer. Pieter heeft met veel genoegen geconstateerd dat de voorbereidingen voor de bouw prima zijn! De groep is vandaag direct begonnen met de bouw. De gemeenschap heeft hard doorgewerkt en alles is klaar voor de groep om een mooi resultaat neer te zetten. Het is een unieke ervaring voor de Servants, maar ook voor de Afrikaanse vrouwen in het dorp! Zij helpen een “handje” mee op de bouwplaats - wat ze nog nooit eerder deden - en de Nederlandse meiden helpen mee bij het pompen en het ophalen van emmers water. Ook hebben de meiden geprobeerd de emmers water op hun hoofden te vervoeren, dit moet een mooi gezicht zijn geweest! Ook de gaten voor de latrines zijn al deels klaar. De groep kreeg trouwens als tip van Berend Botje mee om niet alleen een latrine te bouwen, maar de mensen ook te leren hoe ze die moeten gebruiken. Anders heb je gaten gegraven, maar lopen de bewoners langs de gaten de natuur in, omdat ze dat altijd zo hebben gedaan! 

Zaterdag 11 augustus
Vanmorgen is de groep vroeg opgestaan om Sven Deinum te verrassen met een “lang zal hij leven”, Sven is de Benjamin in de groep. Sven: “eindelijk de sweet sixteen”. Hij zal trouwens zelf nooit gedacht hebben dat hij de eerste 3 weken na zijn verjaardag geen biertje zou drinken. Nu mag het en nu kan het niet. “ Sven viert zijn 16e verjaardag in Boyole. Geen taart, maar maïs- en rijstepap. Zet daar maar eens zestien kaarsjes in. Iedereen is trouwens nog goed gezond en niemand heeft nog last van de gevreesde diarree.

Zondag 12 augustus
Het is iedere dag heerlijk zonnig weer, zo ook deze zondag Een bezoek aan een kerk staat op het programma. Dit is een bijzondere ervaring voor iedereen! Muziek, zang en de grote onderlinge saamhorigheid zijn hoogtepunten, net als de collecte:. Kippen, geld en andere goederen worden "in de collectezakken" gedaan en direct doorgegeven aan hen die behoefte hebben. Wat is het leerzaam om dit mee te maken! ’s Middags besluiten we dat we meer willen bouwen dan we van plan waren. Na overleg met de bevolking zal de groep uit Zuidlaren ook ramen gaan plaatsen in een lerarenwoning en zal in het kerkje de erg stoffige zandvloer met een betonvloer worden verrijkt. Mooi om nuttig bezig te zijn!


Vandaag alweer een verjaardag; Simon is jarig. Namens de organisatie World Servants leidt hij de groep Een week geleden kreeg hij de medaille van Berend Botje omgehangen voor het goede werk dat gedaan wordt. LittleBig Change : door iets kleins te doen zet je iets groters in werking. Vandaag was de eerste dag van kindwerwerk. We verwachten 500 kinderen, maar veel kinderen keken deze eerste dag de kat (of zou het een tijger zijn geweest?) uit de boom. Er waren 50 kinderen die erg enthousiast zijn. Er zullen de komende dagen vast veel meer komen, want het bekende spreekwoord zegt: “als er een gazelle over de dam is ….

Dinsdag 14 augustus
De eerste week zit er al weer op. Wat zijn er veel kleine en grote indrukken opgedaan. Het gaat allemaal super! Ook de dingen waar iedereen toch wel tegen op zag lijken tot nu toe goed te gaan. Er wordt “gedouched” met een emmer en wat bekers en ook in Zambia kun je “rijst met prut” eten. Er zijn grote verschillen en die zijn leerzaam, maar doordat Zambia recht onder Zuidlaren ligt is er is geen tijdverschil en ook in Boyole blijft de slaapruimte van de servants jongens een bende vergeleken met die van de meiden. Gelukkig maar! Op naar de 2e week, die naast de bouw ook in het teken zal staan van een culturele excursies om nog veel meer ervaringen op te doen!

Dagelijkse dingen in Zambia

Dagelijkse dingen

Zambia
Lokale keuken in Zambia

Keuken

Zambia
Groepsgevoel in Zambia

Groepsgevoel

Zambia
© 2017 World Servants Anloo - Zuidlaren | Alle rechten voorbehouden.