Skip to main content

Reisverslag

Zambia 2012

Zambia reis 2012


Deel 13: Dinsdag: Al weer een lange bouwdag voorbij! En weer is er vandaag hard en veel gewerkt. Een kort bericht van Simon vanmiddag, hij meldt dat het goed gaat en dat alles goed op schema ligt. "Onderling soms een irritatie of meningsverschil, maar dat hoort bij het bouwen aan jezelf!" Aanstaande vrijdag worden de gebouwen op een feestelijke manier overgedragen! Dat betekent nog een paar dagen doorwerken, maar er is gelukkig ook ruimte voor bijzondere ontspanning. Morgen wordt er niet gebouwd!

Morgen wordt (alweer?) afgereisd naar Lundazi waar het kasteel wordt bezocht. Volgens onze berichten is de groep al eerder naar het dorpje gereisd. Het bezoek aan het kasteel is dus waarschijnlijk zeer de moeite waard. Lundazi castle - klik hier voor een kort filmpje van het Lundazi Castel - is ook deels een hotel/guesthouse, dus misschien heeft de reis ook wel een ander, hoognodig doel: .... om de jongelui na dagen bouwen weer wat toonbaarder te krijgen zodat ze weer als een echte "Muzung" (het Swahili woord voor blanke man of vrouw) verder kunnen. Ook zal het wel nodig kunnen zijn zodat ze weer wat meer op hun pasfoto gaan lijken (en dat is over een week wel handig als er weer gereisd moet worden). We zullen het horen...

Ook geeft Simon aan dat er waarschijnlijk nog een heel bijzondere excursie gepland staat. Dick zal al zijn boven en ondergrondse donker Afrikaanse contacten gebruikt hebben! Als het ze lukt gaat de groep op bezoek brengen aan... een gevangenis! De berichten op google over Zambiaanse gevangenissen zijn uiteenlopend maar nergens wordt gesproken over ruime vertrekken die schoon zijn. Wel wordt soms gesproken over opleidingsprogramma's of bezoeken van doctoren aan gevangenissen voor medische hulp of voorlichting. We zullen afwachten of dit bezoek doorgaat en wat de ervaringen daar zullen zijn! Gelukkig zijn er met Erik, Christina en Jakko storytellers mee die het vast ook in een eigen dagboek boeiend vastleggen.

De laatste week is ingegaan. Stukjes Afrika zijn de afgelopen dagen door de verhalen maar ook door het Sahara zand de jeugd al voorgegaan. De afgelopen dagen en ook vandaag zijn al enkele World Servants groepen teruggekomen vanuit Zambia of Malawi. De groep in Malawi, die "onze Servants" de 1e nacht in Malawi heeft ontvangen en heeft verzorgd, reist ook vandaag al terug. Wat zullen we over een week veel indrukken en verhalen horen en wat zijn we benieuwd naar de foto’s! De afgelopen 2 weken samen optrekken en samenwerken hebben we gehoord, gaat goed. Het bouwen voor, met en ook aan elkaar en het bouwen aan jezelf gaan vast niet altijd zonder slag of stoot. Voor deze laatste week wensen wij iedereen thuis, op vakantie of in Boyole nog heel veel plezier en succes samen toe!

Deel 14: Woensdag: Benieuwd naar de belevenissen van vandaag? Wij ook! We hebben nog geen bericht ontvangen (en dus geldt het: geen bericht goed bericht principe), maar zijn wel nieuwsgierig. Als er wat binnenkomt laten we dat nog weten, anders wachten we de dag van morgen af en dan moeten we het vandaag doen met de korte herhaling zoals die vandaag in de Oostermoer staat.

Op het programma van vanavond staat "Candle light" en morgen zal het een van de laatste bouwdagen zijn! Candle light ? ..... dat kan alle kanten op gaan! Afwachten dus.

Deel: 15: Donderdag: Gelukkig weer een bericht ontvangen uit Boyole: vandaag staat een flinke laatste bouwdag op het programma! Nadat het hoogste punt eerder deze week werd bereikt is het dak nu ook af. De laatste volle bouwdag staat ook in het teken van alles zo netjes en ver mogelijk afwerken. Het streven is zo ver mogelijk te komen in de drie weken dat de groep Servants er zijn. De ambities van de groep kennende en het feit dat de lokale bevolking ook zoveel voorbereiding had gedaan, zal het een mooi resultaat hebben opgeleverd. Een mooie schildering op de wand maakt het geheel vaak af! We zullen de foto's afwachten hoe ver en hoe mooi het geworden is allemaal!

Ook het kinderwerk wordt volgens plan gedaan. Een van de laatste keren om samen de liedjes die iedereen kent mee te zingen, nog meer en leukere tafelkleedjes te knippen en om nog eens samen te spelen met maskers en ballonnen. En natuurlijk om samen met Kars en misschien inmiddels al heel veel andere "trommels" muziek te maken!

Candle night is gisteren met een kampvuur ingevuld. Het zal goed zijn geweest want het bericht is dat de sfeer in de groep OK! is. Kort en krachtig! Het blijft dus raden op welke manier de Candle night verder ingevuld is ...

Het bezoek aan de gevangenis gisteren is helaas niet doorgegaan. Van alle andere ervaringen in Lundazi castle zullen we van de storytellers vast nog een mooi verhaal horen!

Morgen staat de overdracht van de gebouwen op het programma. Dat betekent de laatste dingen opruimen, de bouwplaats mooi en schoon maken en gebouwen versieren. Dit is vaak een feestelijke en ook formele gebeurtenis, waarbij de vlaggen van Zuidlaren, Nederland en Zambia zullen wapperen. Ook volksliederen worden dan vaak gezonden en dus kan de groep weer het Zambiaanse volkslied "Zambia proud en free" meezingen.

Zaterdagmorgen zal het afscheid zijn van de vrienden die in Boyole zijn gemaakt. Zoals ieder afscheid zal dat er ook een zijn met een lach en een (of meer) tranen. Dan wordt afgereisd naar 'South luangwa national park' een van de mooiste natuurparken. Daar overnacht de groep ook en zondag zullen ze vandaar uit verder trekken naar Malawi. Plan is om daar de nacht van zondag op maandag door te brengen zodat er op de dag van vertrek niet ver meer gereisd hoeft te worden. De kans is groot dat de groep tijdens het verblijf in Malawi nog kan beschikken over een internetverbinding. Wie nog een laatste bericht voor vertrek uit Zambia wil plaatsen kan dat natuurlijk doen in ons meetingpoint. Dan is het al maandag! Er staat eerst nog een aantal erg leuke dagen te wachten voor de groep.

Het kan zijn dat we de komende dagen niet veel extra updates krijgen als de groep in het Nationale park is. We zullen afwachten en dat duurt steeds minder lang ... Maar als er nieuws is zullen we het melden!

Wij zijn jullie nog de oplossingen van de woordzoeker en van het cryptogram verschuldigd. Die komen morgen en dan ook de laatste puzzel die te maken heeft met het nationale park .

Oant moarn!

Deel 16: Vrijdag: "er is een geweldig resultaat behaald en de sfeer is uitgelaten"! dat was het bericht dat gisteravond nog binnenkwam. Super!

In afwachting van mogelijk de laatste berichten uit Boyole waar het vandaag feestelijk zal zijn en waar vanavond met een bonte avond wordt afgesloten, al vast wat voorbereidingen op het safari weekend!

Puzzelen
Zoals beloofd de oplossing van de woordzoeker en van het cryptogram. De overgebleven letters in de woordzoeker leverden de zin op: "Bouwen voor een ander"; Het cryptogram leverde het woord "Tijdverschil" op.
Als laatste nog een kleine puzzel die "iets te maken heeft met safari"

Op Safari
Zaterdag en zondag gaat de groep op safari. Dick Stubbe heeft in Nederland al heel veel research gedaan naar het ‘South Luangwa National Park’. Dit is een van de mooiste parken in Afrika.

Het verhaal gaat dat er tot op heden zeer bijzondere diersoorten voorkomen, bij velen onbekend. Van een eerder bezoek in 2009 van een groep uit Brussel lazen we een verbazingwekkend verhaal! Tijdens de (ook!) twee daagse safari aan dit deel van Luangwa zagen de groepsleden veel bekende dieren. Soms heel dichtbij, soms verder weg en verscholen in hoge gras. De groepsleden waren uitgelaten bij het zien van een kudde giraffes maar een van de groepsleden ontdekte dat dit geen giraffes waren (wel lange nek, vlekken etc) maar een dan-choerus (mogelijk afstammeling van oude dinosaurus geslachten). Daar bleef het niet bij! Bij het zien van een grijs zoogdier met een slurf (olifanten? ) ontdekte de safari ganger weer een dan - choerus, en het verhaal wordt pas echt verbazingwekkend als de groep een meterslange groen reptielachtig-dier met scherpe tanden aan de waterkant een zwart-wit gestreept paard ziet verorberen. Kannibalisme onder dan-choerussen! Het verhaal gaat dat bij terugkomst van de groep dit aan de Brusselse Universiteit (KUB) verder is bestudeerd. Overigens tot grote verrassing van de safari ganger zelf die niet wist dat hij zo'n enorme ontdekking had gedaan! Navraag bij hem leerde dat hij zijn kennis al had opgedaan toen ze aan de safari begonnen. Waarschijnlijk had hij als enige goed opgelet bij het betreden van het park. Want daar stond het toch al duidelijk op het bord dat alle dieren dan-choerus zijn?

'South Luangwa National Park' is zonder meer een van de mooiste wildparken in Afrika. Het ligt in een mooi gebied en bevat heel veel wild , waaronder grote kuddes olifanten. Het terrein zelf is niet omheind, zodat dieren er vrij kunnen rondlopen. Spannend kan het bezoek van olifanten en nijlpaarden 's nachts zijn.. Bij het wandelen langs de oever langs de rivier naast de campingground (niet te dicht langs i.v.m. de krokodillen), kunnen giraffen tussen de bomen tevoorschijn komen, waarbij het dan steeds de vraag is wie er meer schrikt. Het barst hier van het wild. Bij een evening drive in het donker kun je een aantal luipaarden zien, al dan niet met prooi. En dan de geluiden die je 's nachts hoort! Uit een reisverhaal leren we dat een reiziger aangeeft "het geluid van de hyena's die hun prooi opvraten zal ik in ieder geval niet snel vergeten". 

Tot zover, een goed weekend aan allen!
Als er meer nieuws is houden we jullie op de hoogte het komend weekend!

Deel 17 - het sluitstuk: Zaterdag / Zondag

We hebben 2 korte berichten ontvangen: dit zijn ze:

bericht 1: Mooi afscheid gehad. Nu op reis naar safari. sfeer is goed. Hele dag in bus
bericht 2: prachtige safari. Bijna in Malawi. Daar slapen we

Aan iedereen nu zelf om er een mooi verhaal bij te bedenken. Wat voor soort bus? Welke omgeving? Paspoorten allemaal bij de hand? Welke dieren gezien? Hoe is het afscheid met vrienden Boyole geweest? etc etc. Het valt best mee er een mooi verhaal van te maken, met wat googlen en inlevingsvermogen kom je een heel eind. En het is natuurlijk spannend om achteraf te bekijken of het allemaal een beetje klopte ... Fred en ik hebben het met heel erg veel plezier gedaan! Bedankt voor alle leuke reacties!

Op het moment dat dit bericht eruit gaat is de kans groot dat de groep in Malawi over een internetverbinding kan beschikken. Schrijf ze nog een laatste bericht via ons meetingpoint!

Groet Fred en Jan

 

Zambia

Bouw klaslokalen

Zambia
Dorpsplein in Zambia

Dorpsplein

Zambia
Kinderwerk in Zambia

Kinderwerk

Zambia
© 2017 World Servants Anloo - Zuidlaren | Alle rechten voorbehouden.