Skip to main content

Reisverslag

Zambia 2012

Zambia reis 2012


Deel 5: Zondag 20.00 uur: Geen nieuws is goed nieuws. We hebben vandaag geen update gekregen. In een van de vorige berichten heeft hoofdleider Simon aangegeven dat de internetverbinding moeizaam is. Gelukkig hebben we de afgelopen week veel korte sms berichten ontvangen en hebben we een indruk kunnen krijgen van deze 1e ervaringen. Als er belangrijke dingen aan de hand zijn worden we zeker geïnformeerd, daarvoor is er wel en 24uurs bereikbare telefoonverbinding. Geen nieuws is daarom goed nieuws, als is het natuurlijk leuk om dat goede nieuws dan ook te zien of te horen.

Het is al weer een week geleden dat we elkaar in Zuidlaren ontmoetten in de dorpskerk. Vandaag zal de paaskaars die mee is gegaan ook wel zijn ontstoken. Volgens plan is er vandaag (zondag) niet gebouwd. Wel zullen Pieter en Erik als bouwcoördinatoren met de lokale aannemer de plannen verder hebben doorgenomen. Gisteren hoorden we uit Zambia dat er mogelijk sprake van is dat het project ter plekke nog een kleine uitbreiding zal krijgen. Het zou natuurlijk mooi zijn om zoveel mogelijk te doen. We wachten de berichten af!

Vandaag qua bouw een rustdag: Ik denk dat het voor de nekken en hoofden van de meiden in de groep wel goed is dat er een rustdag is. Net zoals de vrouwen in Boyole hebben geholpen met de bouw, hebben de Servants meiden al meegedaan aan het "emmertje water op hoofd dragen". De lokale vrouwen kunnen zelfs tot 40 liter water op het hoofd meenemen. Stel je dat eens voor! Dokter Job zal vandaag vast heel wat nekken gemasseerd hebben!

Vandaag stond een bezoek aan een kerkdienst op het programma. Correct gekleed een dienst meebeleven van een uur of 3! De ervaring van andere groepen is dat dat een hele belevenis is, waarbij zang en collecte hoogtepunten zijn. Kippen, geld en andere goederen worden "in de collectezakken" gedaan en direct doorgegeven aan hen die behoefte hebben. Diaconie en naastenwerk in direct concrete vorm: dat kan indrukwekkend zijn! Ook de Afrikaanse kinderen zullen vast al veel van Kars en zijn gitaar genoten hebben.

Maandagmorgen begint trouwens de 1e dag van het kinderwerk. Dan zijn Anke, Bart, Thomas en Marijn aan de beurt om dat spits af te bijten. Op het programma staat onder andere het lied "Who is de King of de Jungle ... " Benieuwd of wij dat de Afrikaanse kinderen moeten uitleggen ....

Deel 6: Maandag 17.00uur: Vandaag is Simon jarig: 59 jaar! Van harte gefeliciteerd vanuit Zuidlaren. De jarige heeft vanmorgen gebeld met het hoofdkantoor van World Servants in Wolvega. Het gaat prima met de deelnemers en gemeld wordt dat er tot nu toe geen zieken zijn. Het lijkt wel of het wachten is op de eerste buikloop. Voor de cv en werkervaring van Jop en Lisanne jammer, maar we zijn blij dat het zo goed gaat! De groep geniet van de vele indrukken en belevenissen die zich elke dag weer voordoen.

De technisch leiding bestaat uit Pieter en Erik. Ook zij zijn - samen met de plaatselijke aannemer - erg tevreden, want de bouw ligt prima op schema. Het project krijgt zelfs een kleine uitbreiding! In het bestaande klaslokaal en in de sobere lerarenwoning die al in het dorpje Boyole staan zit geen glas. Op initiatief van de groep uit Zuidlaren is besloten de komende weken ook  glas in die gebouwtjes te plaatsen. Daarnaast wordt er een betonnen vloer gestort in een kerkgebouw. Vanuit de  stuurgroep in Zuidlaren zijn we positief over deze uitbreiding en Meeuwes heeft als penningmeester aangegeven dat dat nog net uit de gespaarde gelden bekostigd kan worden. Fantastisch!

Ook de contacten onderling in de groep en met de lokale bevolking zijn goed, de stemming is opperbest. Dat zal onder andere komen omdat de verzorging door de lokale bevolking erg goed is ... "de deelnemers genieten van de rijst", vertelt Simon met een lach. Ook het sanitair is op orde , zoals het in de bush op orde kan zijn: het douchen is een heus waterballet. De deelnemers beginnen er al redelijk handig in te worden met enkel een emmer en wat bekertjes water. Advies: zet ook zelf al vast een emmer en wat bekertjes in de badkamer, dan is de overgang niet zo groot.

De slaapzalen zijn prima onderkomens. Een groot verschil is wel dat de slaapzaal van de jongens eruit ziet als een zwijnenstal en de slaapzaal van de meiden er elke dag ‘spik en span’ uitziet. Als we zo nadenken over de groep , kunnen we ons daar vanuit Zuidlaren wel iets bij voorstellen ...

De groep deed vanmorgen voor het eerst kinderwerk. Er waren ongeveer vijftig kinderen. Ze hebben het verhaal van de verloren zoon verteld, geknutseld en uitbundig gezongen. Het was een superervaring!

Vanuit Zambia wordt iedereen van harte gegroet! De 1e week zit er bijna op ....

Fred en ik zijn blij met de berichten die we krijgen en die we, soms met wat aanvullingen aan alle betrokkenen van de groep uit Zuidlaren kunnen doorgeven. Laten we hopen dat we iedere dag een nieuwtje blijven krijgen!

Aankomende donderdag zal de groep afreizen naar Lundazi om wat cultuuruitstapjes te doen. Wellicht krijgen de deelnemers daar de mogelijkheid om bij een internetcafé de berichten op onze website te checken. Dus als u in de gelegenheid bent is het leuk als u wat achterlaat op de website van de groep uit Zuidlaren.

Fred / Jan

Tijdens het project zullen wij een aantal puzzels publiceren die allen te maken hebben met het project. Deze keer een woordzoeker. Oplossingen kunnen worden gestuurd naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Onder de goede inzendingen verloten wij een leuke prijs!

Deel 7: Dinsdag 17.45uur. Vandaag is er telefonisch contact geweest tussen World Servants en hoofdleider Simon. De groep maakt het goed! Naast al het bouwen en de contacten met de bevolking wordt er ook samen gesport. Een van de sportieve hoogtepunten is de voetbalwedstrijd geweest tussen de Servants en de lokale bevolking.

Helaas is de wedstrijd verloren met 3-2. Wij denken te weten waarom onze deelnemers hebben verloren. In alle bagage die is meegenomen naar Zambia zaten ook mooie voetbalshirts die we gekregen hebben van voetbalvereniging ZFC Zuidlaren en een aantal nieuwe voetballen beschikbaar gesteld door sportshop Ruchti. Als het team van de Zambianen met deze kleding aan heeft
gevoetbald dan heeft ze dat ongetwijfeld een extra 'boost' gegeven. Of zouden onze deelnemers ze hebben laten winnen? We zullen de echte verhalen moeten afwachten. Wij denken trouwens dat de groep beter kan korfballen dan voetballen. Er zitten volgens ons, behalve Sharon!, geen echte voetballers in de groep.

Met de bouw gaat het voorspoedig! De steigers zijn geplaatst en vandaag zijn
de deelnemers al aan het pleisteren. Morgen staat op de planning dat de
ringbalken worden gestort en er zijn al 6 ramen en 3 deuren geplaatst.

De schoolgebouwen worden gebouwd naast de bestaande schoollokalen die door de bevolking zelf zijn gebouwd en die door de groep nu als slaapruimte zijn ingenomen. In de nabije omgeving van de schoolgebouwtjes (2 klaslokalen) staan de lemen huisjes. Er zijn geen wegen in Boyole. Het is dus een beeld van allemaal hutjes en kleine erfjes, zoals dat er in de bush van Afrika uit ziet. Hier en daar schaduwrijke plekken, waar vast ook tijdens de bouwdagen veel in gerust zal zijn. In het kader van de culturele activiteten en natuurlijk vanuit groeiende onderlinge banden zijn verschillende deelnemers al op huisbezoek geweest. Wij denken dat er al heel wat make-up en spiegeltjes gedeeld zijn met elkaar of dat de eerste ballonnen die met het kinderwerk zijn gebruikt al een vertrekje opsieren. Alhoewel een ballon na 1 dag in die warmte er ook wat troosteloos bij kan hangen ...

Morgen kunnen de ballonnen en de slingers weer opgehangen worden, dan viert Corrie haar verjaardag. We zijn benieuwd hoeveel kinderen in Boyole na 3 verjaardagen in een week al het lang zal ze leven mee kunnen zingen. Ze zullen wel denken dat Nederlanders een paar keer per jaar jarig zijn. Al vast van harte Corrie vanuit Zuidlaren!

Er staat een rustige avond in Zambia op het programma. Dat wensen wij alle lezers ook toe. Een mooi moment om na een warme dag in Zuidlaren of elders in Europa de woordzoeker eens lekker op te lossen ... U hebt nog 2 dagen de tijd. Dan plaatsen we weer een nieuwe opgave!

Aankomende donderdag zal de groep afreizen naar Lundazi om wat cultuuruitstapjes te doen. Wellicht krijgen de deelnemers daar de mogelijkheid om bij een internetcafé de berichten op onze website te checken. Dus als u in de gelegenheid bent is het leuk als u wat achterlaat op de website van de groep uit Zuidlaren.

Toilet voorziening in Zambia

Toiletgebouw

Zambia
Slaapvertrek Servants in Zambia

Slaapvertrek

Zambia
Eten in Zambia

Etenstijd

Zambia
© 2017 World Servants Anloo - Zuidlaren | Alle rechten voorbehouden.