Skip to main content

Reisverslag

Zambia 2012

Zambia reis 2012


Deel 1: Vanmiddag om 3 uur het bericht ontvangen van hoofleider Simon en de groep dat ze veilig en goed zijn aangekomen in Lilongwe in Malawi. Op basis van de gegevens van de vluchten lijkt het met wat vertragingen. Ze zullen overnachten in Malawi. Er wordt 's nachts niet gereisd door de groep. De sfeer is goed. wel een kleine tegenslag omdat er 2 fototoestellen kwijt zijn geraakt of ontvreemd. Tja... De groep zal inmiddels de eerste zichten op Afrika hebben gehad. Het moet vanochtend in Ethiopie, bij vertrek vast al erg mooi zijn geweest om over de bergen verder naar het zuiden te vliegen. Er wordt nog wel melding gemaakt van een logistiek probleem: het filter (ik neem aan het waterfilter) is als bagage achtergebleven in Addis Ababa, in Ethiopie. Dus een logistieke uitdaging om dat te regelen. Zo houden ze ons wel in spanning .... Op naar een volgende update.


Deel 2: Vanochtend om 10.00uur een bericht ontvangen van de groep dat ze onderweg zijn met de bus naar Zambia en de grens Zambia/Malawi gepasseerd zijn. De busreis zal naar verwachting ongeveer 7 uur duren. In deze 7 uur zal ongeveer 380 tot 400 kilometer worden afgelegd voor aankomst in Boyole. Gemeld wordt dat de sfeer nog steeds geweldig is! Het logistieke probleem van het waterfilter is creatief opgelost. Gisteravond is de groep op bezoek geweest bij een collega project dat in Kavinkhama, Malawi Klaslokalen, latrines en woningen aan het bouwen is. Hun bouw was al zo ver gevorderd dat onze groep bijna niet meer kan wachten. Ze willen bouwen! Ook het  kinderwerk is al geoefend. Met diverse kids aan de grens zijn al heel wat liedjes geoefend. Verder hebben ze daar gezamenlijk de maaltijd genuttigd. Van deze groep Servants hebben ze een waterfilter meegekregen. Wij hebben goede hoop dat het waterfilter dat in Addis Ababa is blijven staan alsnog wordt nagestuurd vanuit Ethiopië. De reis die ze hebben is vast indrukwekkend tussen bergtoppen door van meer dan 1500 meter hoogte. In de bus krijg je daar een nog betere indruk van dan vanuit een vliegtuigraampje. Op naar Boyole... het zal best spannend zijn hoe de feestelijke ontvangst door de lokale bevolking eruit zal zien! Hopelijk horen we dat in een volgende update.

Deel 3: Vrijdag 11.00 uur: Simon stuurde het bericht dat de groep gisteren een warm ontvangst heeft gehad in Boyole en een goede 1e nacht in Boyole heeft gehad . Het zal een feestelijke ontvangst zijn geweest , waarbij ook de coordinater, Moffad van de organisatie CCAP (de lokale organsiatie waar World Servants mee samenwerkt in Zambia) aanwezig zal zijn. Hij zal de groep waarschijnlijk in behoorlijk goed Nederlands hebben kunnen verwelkomen! De avond is gisteravond wat sneller gevallen dan bij ons. Om half 7 zonsondergang en een 1e nacht met dalende temperaturen tot 8 graden. Bericht is dat het een goede nacht was! Vanochtend zullen de dagopeningen in de kleine groepjes servants al plaats vinden en ook de eerste verkenningen van de bouwplaats. De groep is vandaag zelfs al begonnen met de bouw. De gemeenschap heeft hard doorgewerkt en alles is klaar voor de groep om een mooi resultaat neer te zetten

Om 6 uur werd het vanmorgen licht, en de verwachting is dat het vandaag een zonnige en warme dag van 30 graden zal worden. Mooi te bedenken dat diezelfde zon die nu op hen schijnt, ons in Zuidlaren ook een warme dag gaat brengen. En misschien ook wel in Oslo, waar Annette en Martien zijn of in Frankrijk en Italie waar een aantal andere ouders naar toe zijn gereisd!

Simon meldt nog dat het een enorme belevenis is voor de groep om in Zambia te zijn en ze genieten met volle teugen. Iedereen is gezond en de achterblijvers krijgen de hartelijke groeten.

Misschien komen binnenkort de eerste foto's wel binnen ...

Deel 4: Vanmiddag ontvingen we een update vanuit Zambia. Vanmorgen is de groep vroeg opgestaan om Sven te verrassen met een “lang zal hij leven”, Sven viert zijn 16e verjaardag in Boyole. Vanuit Zuidlaren: “van harte gefeliciteerd”. Maar er is nog een reden dat de groep vroeg is opgestaan. Normaal is de zaterdag een vrije dag maar door de vlucht vertraging op de heenreis is er een bouwdag verloren gegaan. Door de enorme drive van de groep is er vandaag toch besloten om te gaan bouwen en zodoende weer op schema te komen. De lokale bevolking heeft de komst van de groep ook goed voorbereid, de gaten in de grond voor de bouw van de latrines waren zelfs al uitgegraven! Door vandaag door te werken ontstaat er nu ruimte om een geplande excursie door te laten gaan. 

Verder wordt er melding gemaakt van nog een bijzondere gebeurtenis in Boyole. Alle vrouwen uit de dorpsgemeenschap hebben vanochtend geholpen op de bouwplaats. Er werd een menselijke ketting gevormd voor het doorgeven van de bouwstenen. Een hele unieke gebeurtenis en een van de doelen van World Servants om vrouwen te laten emanciperen. Zo zie je maar weer wat een groep jongvolwassenen uit Zuidlaren teweeg kan brengen. 

Ook wordt gemeld dat de Maïs- en rijstepap begint te wennen en dat sommigen het al lekker beginnen  te vinden en… dat nog niemand last heeft van de gevreesde diarree! De groep is verder goed gezond en er wordt uitgekeken naar de kerkdienst van morgenvroeg!

Vertrek richting Zambia

Vertrek richting Zambia

Airport
Warm welkom in Zambia

Ontvangst

Zambia
Bouwplaats klaslokaal in Zambia

Bouwplaats

Zambia
Reisverslagen

Ons project steunen?

Surf dan naar ons actieplatform en doneer veilig en snel via iDeal.
Actieplatform World Servants Anloo - Zuidlaren

© 2024 World Servants Anloo - Zuidlaren | Alle rechten voorbehouden.